24 Şubat 2009 Salı

Medeniyetler Şehri Tarsus

Tarsus 318.553 kişilik nüfusuyla (2008 yılı verileri) Türkiye'nin en büyük ilçelerinden birisidir.Mersin'e bağlı bir ilçe olan Tarsus binlerce yıllık tarihiyle tabiri caizse medeniyetler beşiğidir.Antik çağda birçok devletin istilasına uğrayan Tarsus çokça el değiştirmiştir.Verimli topraklarıyla,uygun iklimiyle birçok kavim burayı elinde tutmak istemiştir.
Gerek İslam alemi gerekse Hristiyan alemince kutsal bir yer olarak kabul edilen Tarsusta birçok tarihi eser bulunmaktadır.Örnek verecek olursak:

Eshab-ı Kehf Mağarası
St Paul Kilisesi ve Kuyusu
Kleopatra Kapısı
Bilal-i Habeşini'nin Mekanı
Hz. Danyal'ın Türbesi
Antik yol
---
Ayrıca gezilmesi gereken yerler :

Tarsus Şelalesi
Berdan Barajı
Hayvanat Bahçesi
Nusrat Mayın Gemisi

Turizm'in gelişmesine yönelik çalışmalar :

Tarsus gerek doğası gerekse tarihiyle her yolu düşenin mutlaka gezip görmesi,konaklaması gereken bir yerdir.Tarihle ve Kültürle ilgilenenler için Tarsus özel bir yerdir.
2008 yılı St. Paul yılı ilan edilmesi yabancıların ilgisini çekmiş ve Tarsus'a gelen turist sayısında artış görülmüştür.Tarsus din ve kültür turizminde Türkiye'nin nadir yerleri arasındadır.2008 yılı itibariyle yabancılar tarafından daha çok tanınmış bu da sonraki senelerde Turizmin daha çok gelişimine olanak tanımaktadır.

Tarsus'a uluslararası havaalanı projesi gündemdedir.Ayrıca konaklama ihtiyacının karşınalacağı
yeni otel projeleri vardır.Arz talep dikkate alındığında yeni 5 yıldızlı konaklama tesislerinin yapımına önümüzdeki senelerde hız verilecektir.

Tarsus Fotoğrafları

http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=12896

20 Şubat 2009 Cuma

Sanal Alemde Türk Yazı Dili

Bu yazımda internet aleminde çoğumuzun itina göstermediği yazı dilimizden bahsedeceğim.

Son yıllarda internetin yaygınlaşmasıyla birlikte insanlar internette daha çok vakit geçirir oldu.
Bu vaktimizi; kimimiz forum sitelerinde,kimimiz haber sitelerinde,sohbet sitelerinde vb. sitelerde geçiriyoruz.Çoğu internet sitesinde kullanılan dilin özensiz olduğunu her internet kullanıcısı iyi bilir.Bunu bilmemize rağmen sanal alemde yazı dilini özensiz kullanmaya bizde başlarız.Özellikle forum sitelerinde ve sohbet sitelerinde kullanılan dil içler acısıdır.Yazım hataları,Anlatım bozuklukları,harf eskiklikleri (Kaynaştırma harfi) vb. tüm olumsuzluklar vardır.Bu olumsuzluğu tüm sohbet sitelerinde görürüz fakat Türkçeye itina gösteren forum siteleri de vardır.Bunu belirtmeden de geçemeyeceğim.

Örneklemek gerekirse :
Kullanılması gereken: Napıyorsun? Kullanılmaması gereken: napıon

Buna benzer olarak yabancı dil özentisi de baş göstermekte.Mesela Türkçe bir kelimeye yabancı harfler getirmek.

Örneklemek gerekirse :
Kullanılması gereken: Çilek Kullanılmaması gereken : chilek

Gerek günlük yazı dilinde gerekse internette kullandığımız yazı dilinde elbet ufak hatalar yapabiliriz.İnsanlık halidir sonuçta.Gözle görülür bir şekilde hata yapıp, üstelik bu hataları önemsemezsek o zaman yanlış içerisindeyizdir.

Emir Erten

19 Şubat 2009 Perşembe

Mersin Panoramaları

















2007 yılından bu yana çektiğim yaklaşık 750 fotoğraflık arşivimden en güzellerini,burada paylaşacağım.Üstteki 2 panoramayı 2009 Şubat ayı başında çektim.Mersin'in en güzel panoramik fotoğraflarını önümüzdeki yazı bloglarında paylaşıp, fotoğraflardaki ayrıntılara ineceğim.

1.Fotoğraf : Beşiktaş Meydanı
2.Fotoğraf : Kültürpark-Süs Havuzları

Emir Erten


























Şehir Tanıtımları: Mersin

Coğrafya

Mersin Akdeniz bölgesinde yer alan yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçen bir şehrimizdir.Kıyı boyunca uzanan uzun bir sahil şeridi vardır.Sahil şeridi uzunluğu bakımından Türkiye'nin sayılı şehirleri arasındadır.Mersin'in iç bölgeleri doğal zenginlik açısından çok gelişmiştir.İklim iç kısımlarda daha sert geçer.Mersin'in ünlü yaylaları: Gözne,Çamlıyayla ve Arslanköy.Yaz aylarında serin olan bu yerler Kış mevsiminde karpostallık görüntüler sergiler.

Yer-Nüfus-Demografik Yapı

Mersin Çukurova'nın batısında,Taşeli platosu'nun doğusunda kurulan bir yerleşim merkezidir.İkliminin elverişli olması yerleşim açısından Mersin'i cazip kılmıştır.Özellikle son 20 yılda büyük göç alan Mersin'in genel nüfusu 2008 yılı itibariyle 1.600.000 sayısını geçmiştir.2008 yılı nüfusla ilgili ayrıntılı bilgileri www.tuik.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Ekonomi

Mersin'e genel olarak baktığımızda hem Sanayi, hem Ticaret, hem Tarım, hem de Turizm alanında geliştiğini görürüz.Fakat bu 4 alanda da istenilen gelişmişlik düzeyinde değildir.Türkiye'nin en büyük limanlarından birine sahip olması şehirde Ticareti daha çok geliştirmiştir.Son yıllarda şehrin batısında Turizme yönelik yatırımlar yapılmaktadır.Bu şehrin geleceği için sevindirici bir gelişmedir.
2007 yılında yapılan Forum Mersin AVM belirli bir oranda istihdam sağlamış,kent yaşamında hareketlilik gözlenmiştir.Mersin için yapılan ekonomik yatırımlar önümüzdeki yıllarda da artarak sürecektir.

Tarih-Kültür

Mersin Tarihi ve Kültürü zengin bir şehirdir.Şehirde gezilmesi gereken tarihi mekanlar oldukça fazladır.Birkaç örnek vermek gerekirse: Cennet Cehennem obruğu,Kanlıdivane,Uzuncaburç,Eshab-ı Kehf,Saint Paulos.Bu yapılar şehrin tarihi ve kültürel mirası olup din ve kültür turizmi meraklıları için ilgi çekicidir.
Özellikle Tarsus ilçesi Kültür bakımından başlı başına ele alınmadır.Bununla ilgili ayrıntıları önümüzdeki yazılarımda ele alacağım.

Emir Erten

Blog Düzenlemesi

Blog şablon seçimi,yazı tipi,yazı boyutu vb. gibi ayrıntılar büyük ölçüde tamamlanmıştır.
Önümüzdeki günlerde blog yazılar ve fotoğraflarla daha renkli bir hal alacaktır.

18 Şubat 2009 Çarşamba

Blogumuz açılmıştır

Bu blog adresini güncel konulara ilişkin yazıları,haberleri ve yorumları paylaşmak için açtım.
Blogumuzda Aktüel,Spor,Siyaset,Spor,Sanat vb. konularla ilişkin yazılar yayınlanacaktır.