19 Şubat 2009 Perşembe

Şehir Tanıtımları: Mersin

Coğrafya

Mersin Akdeniz bölgesinde yer alan yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçen bir şehrimizdir.Kıyı boyunca uzanan uzun bir sahil şeridi vardır.Sahil şeridi uzunluğu bakımından Türkiye'nin sayılı şehirleri arasındadır.Mersin'in iç bölgeleri doğal zenginlik açısından çok gelişmiştir.İklim iç kısımlarda daha sert geçer.Mersin'in ünlü yaylaları: Gözne,Çamlıyayla ve Arslanköy.Yaz aylarında serin olan bu yerler Kış mevsiminde karpostallık görüntüler sergiler.

Yer-Nüfus-Demografik Yapı

Mersin Çukurova'nın batısında,Taşeli platosu'nun doğusunda kurulan bir yerleşim merkezidir.İkliminin elverişli olması yerleşim açısından Mersin'i cazip kılmıştır.Özellikle son 20 yılda büyük göç alan Mersin'in genel nüfusu 2008 yılı itibariyle 1.600.000 sayısını geçmiştir.2008 yılı nüfusla ilgili ayrıntılı bilgileri www.tuik.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Ekonomi

Mersin'e genel olarak baktığımızda hem Sanayi, hem Ticaret, hem Tarım, hem de Turizm alanında geliştiğini görürüz.Fakat bu 4 alanda da istenilen gelişmişlik düzeyinde değildir.Türkiye'nin en büyük limanlarından birine sahip olması şehirde Ticareti daha çok geliştirmiştir.Son yıllarda şehrin batısında Turizme yönelik yatırımlar yapılmaktadır.Bu şehrin geleceği için sevindirici bir gelişmedir.
2007 yılında yapılan Forum Mersin AVM belirli bir oranda istihdam sağlamış,kent yaşamında hareketlilik gözlenmiştir.Mersin için yapılan ekonomik yatırımlar önümüzdeki yıllarda da artarak sürecektir.

Tarih-Kültür

Mersin Tarihi ve Kültürü zengin bir şehirdir.Şehirde gezilmesi gereken tarihi mekanlar oldukça fazladır.Birkaç örnek vermek gerekirse: Cennet Cehennem obruğu,Kanlıdivane,Uzuncaburç,Eshab-ı Kehf,Saint Paulos.Bu yapılar şehrin tarihi ve kültürel mirası olup din ve kültür turizmi meraklıları için ilgi çekicidir.
Özellikle Tarsus ilçesi Kültür bakımından başlı başına ele alınmadır.Bununla ilgili ayrıntıları önümüzdeki yazılarımda ele alacağım.

Emir Erten

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder